creditcard

Een creditcard: nut of noodzaak

Een creditcard is bijna onmisbaar als je op reis gaat of online aankopen doet. Maar waarom? Waar moet je op letten bij de aanschaf en het gebruik? En wat moet je nog meer weten over creditcards? In deze blog lees je alles over het nut en de noodzaak van een creditcard.

Waarom is een creditcard handig?

Een creditcard, ook wel kredietkaart genoemd is het veiligste betaalmiddel voor online aankopen. Maar ook in restaurants, winkels, hotels, bij tolwegen en benzinestations kun je wereldwijd snel en veilig betalen met deze kaart.

Reizen met een kredietpas is niet alleen handig maar vaak ook noodzakelijk. Bijvoorbeeld bij het boeken van een (vlieg)reis. Ga je een reis boeken, dan kan dat steeds vaker alleen met creditcard betalen, vooral wanneer je direct bij het hotel of bij een buitenlandse vliegmaatschappij boekt. Op buitenlandse websites is het vaak de enige betaaloptie om je bestelling te kunnen afronden.

ReisChecker.nl

Wil je op de Franse autobaan snel door de tolpoortjes? Met je creditcard ben je er zo doorheen. Er zijn namelijk speciale tolpoorten voor creditcardbetalingen. Daar is het een kwestie van je tolbewijs ingeven, je kaart aanbieden en je kunt weer door. In de ANWB Landeninformatie kun je per land bekijken of je met kredietkaart kunt betalen.

creditcard aankopen

Is een creditcard duur?

Creditcards hebben de naam dat ze duur zijn. Dit is niet helemaal waar. Alleen sommige transacties met deze kaart kunnen kostbaar zijn, zoals geld pinnen en lenen. Als je de kaart alleen gebruikt voor reguliere betalingen en je de maandelijkse rekeningen altijd op tijd voldoet, hoeft die niet duur te zijn. Je betaalt dan meestal alleen de jaarlijkse kaartkosten.

Wat kost een kredietkaart?

Voor sommige creditcards betaal je slechts een paar tientjes. Daarnaast zijn ze vaak het eerste jaar gratis. Zo kost de creditcard van de ANWB kost € 16,- per jaar. Bijna alle creditcards kun je zonder kosten weer opzeggen. Dat kan op ieder moment. Als je een kredietpas wil aanschaffen moet je wel voldoende inkomen hebben. Denk aan netto 1.150 euro per maand, na aftrek van de huur- of hypotheekkosten van je woning.

Naast de jaarbijdrage kunnen er nog andere kosten bijkomen. Zoals:

  • Als je contant geld opneemt via een pinautomaat dan zijn de kosten bijna altijd hoger dan als je pint met je bankpas. Contant geld pinnen met je creditcard doe je alleen in noodgevallen.
  • Je betaalt in vreemde valuta, bijvoorbeeld Amerikaanse dollars. De dollars worden dan omgerekend naar euro’s. Daarvoor betaal je een opslag van 1,5 tot 2,5%, de zogenoemde wisselkoersopslag. Als je in de eurozone blijft heb je hier niet mee te maken.
  • Wanneer je kiest voor gespreid terugbetalen van je maandelijkse creditcardrekening. Dan betaal je iedere maand rente over je uitstaande saldo. Als je elke maand de rekeningen netjes betaalt, betaal je geen rente. Bron: Creditcardvergelijking.nl

Wat kun je ermee als je op reis gaat?

Als je gaat reizen of op vakantie gaat dan is het handig als je creditcard hebt. Bijvoorbeeld bij het boeken van een vlucht of hotel en zeker als je een auto gaat huren. Maar deze kaart heeft nog meer voordelen als je op reis gaat.

  • Het is het veiligste betaalmiddel voor online aankopen. Je vult eenvoudig je creditcardgegevens in en de betaling is voltooid.
  • In restaurants, winkels, hotels, bij tolwegen en benzinestations kun je wereldwijd snel en veilig betalen met een creditcard.
  • Huur je een auto? Dan moet je bij het ophalen van je gehuurde auto een creditcard laten zien die op naam staat van de hoofdbestuurder. Zonder deze kaart krijg je nergens ter wereld een huurauto mee.
  • Betaal je een vakantie of reis met je kredietpas? Dan ben je standaard overal ter wereld extra verzekerd met de reisongevallen-, vluchtvertragings- en bagagevertragingsverzekering.
  • Gebruik je de kaart voor een aankoop? Dan zijn je aankopen automatisch 180 dagen verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. Ook op reis.
  • Komt een product niet aan? Dan kan je het geld terug laten boeken.
  • Je hebt altijd geld bij de hand bij autopech of een ziekenhuisopname.
  • Ook kun je de kaart vaak als borg gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je een vakantiehuisje huurt. Zo heeft de aanbieder zekerheid dat er geld geïnd kan worden als er betaald moet worden.

5 Tips als je een creditcard gaat aanschaffen

  1. Let op de kosten. Je betaalt namelijk ieder jaar een jaarlijkse bijdrage als vergoeding voor het gebruik van de kaart.
  2. Maak gebruik van tijdelijke acties. Soms is een creditcard het eerste jaar gratis of krijg je een welkomstcadeau.
  3. Check waar je voor verzekerd bent. De meeste creditcards zijn namelijk uitgerust met één of meer verzekeringen zoals een reisverzekering of bagageverzekering.
  4. Let op welke inkomenseisen voor jou gelden.
  5. Lees reviews over verschillende creditkaarten. Die geven een goed beeld van de gebruikerservaring en klanttevredenheid.

Nadelen van een creditcard

Helaas kleven er ook nadelen aan deze kaart. Want lenen via een creditcard is meestal duurder dan een persoonlijke lening. Verder kan een creditcard fraudegevoelig zijn. Via bijvoorbeeld malafide websites kunnen je creditcardgegevens onderschept worden. Door goed op te letten bij online winkelen kun je dit tegengaan. Lees daarvoor dit phishingdossier.

Ook moet je rekening houden met extra kosten. Want hoe hoger je bestedingslimiet en hoe langer je spullen zijn verzekerd, des te meer betaal je voor je creditcard. Daarnaast is geld opnemen met een creditcard duur, ook in Nederland. Dat komt doordat je vaak een percentage van het opgenomen bedrag extra betaalt. Buiten eurolanden betaal je ook een koersopslag.De kaart vaak gekoppeld aan het inkomen van de aanvrager via een tegenrekening. Dit betekent dat ook naar het inkomen en eventueel naar bestaande leningen wordt gekeken.

Een creditcard kan dus goed van pas komen als je op reis gaat of online iets koopt. Heb jij een creditcard?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.