varen door Amersfoort

Varen door Amersfoort? Daar zeg ik geen ‘Nee’ tegen. Als je Amersfoort vanaf het water bekijkt zie je weer heel andere dingen dan als je er doorheen wandelt. Bovendien kun je in Amersfoort verschillende routes varen. Zo maak je kennis met het schitterende, historische deel van de oude binnenstad en de geschiedenis ervan. En daar is best wat over te vertellen.

Varen door Amersfoort

Mijn schoonfamilie woont in Amersfoort. En ik ben er weleens op stedentrip geweest. Maar dat wil niet zeggen dat ik de stad echt ken. Des te leuker was het, toen ik op de verjaardag van één van hen werd uitgenodigd voor een uurtje varen door Amersfoort. Bij Waterlijn rondvaarten kun je een kaartje kopen voor verschillende rondvaarten door de stad. Zoals de Westroute door de historische grachten. De Oostroute die je de oostelijke grachtengordel laat zien, maar er is ook een Vestingvaart en een Beekdalvaart met natuurwandeling.

De Stichting Waterlijn heeft 7 open boten, die variëren in grootte die van 12 tot 44 passagiers kunnen vervoeren. Drie van deze boten varen elektrisch, de andere hebben een geluidloze benzinemotor. De Stichting Waterlijn bestaat al 25 jaar en wordt helemaal gerund door vrijwilligers.

De Oostroute varen door Amersfoort

Wij varen de Oostroute die begint aan de steiger aan de Krommestraat. Vanaf daar vaar je langs historische plekken van oostelijke grachtengordel. De route gaat door de Lange gracht aar je de kades oude of replica’s van de muurstenen ziet, die verwijzen naar de bedrijvigheid van dit stukje Amersfoort.

We varen via het Spui (met links en rechts Grote en Kleine Spui) waar Bierbrouwerij de Drie Ringen is gevestigd en de enige Nederlandse Beiaardschool waar beiaardiers worden opgeleid. Natuurlijk is ook de bekende Koppelpoort onderdeel van onze vaarroute. Een poort uit ca. 1400, die onderdeel is van de tweede ommuring van de stad. Allemaal plekken met een interessant verhaal dat op een boeiende manier wordt verteld door één van de ruim 100 vrijwilligers die (als ik goed geluisterd heb) bij deze rondvaarten betrokken zijn.

Varen door Amersfoort maar ook een stukje wandelen

Het leuke aan de Oostroute is dat je niet alleen vaart door Amersfoort. Maar dat je ook een stuk gaat wandelen. Halverwege de vaarroute wordt de boot namelijk aangemeerd. We verlaten de boot via een steil trappetje om een stukje van de route lopend af te leggen. Samen met de ‘vertel’ vrijwilliger lopen we door schattige oude straatjes, langs de prachtige tuinen van de Muurhuizen naar het Havik, waar vroeger de middeleeuwse haven van Amersfoort was. De straatnaam ‘Havik’ betekent dus eigenlijk ‘Havenwijk’ waar je nog veel mooie monumenten en gevels kunt zien. Als we in het Havik aankomen ligt de boot met de ‘stuur’ vrijwilliger weer op ons te wachten.

We vervolgen ons boottochtje langs Groot Tinnenburg, één van de oudste (muur)huizen in Amersfoort met een middeleeuwse uiterlijk. Maar we zien ook het Huis met de paarse ruitjes, de Dieventoren en de Kamperbinnenpoort waar we onderdoor varen richting de Krommestraat. Helaas is onze boottocht dan voorbij.

Tips en weetjes als je wilt varen in Amersfoort

Wil je ook een keer varen in Amersfoort? In een uur tijd krijg je een goed beeld van de oude binnenstad en de geschiedenis van Amersfoort. De Oostroute is een van 4 standaard routes, namelijk de Westroute, Oostroute, Vestingvaart en Beekdalvaart. In het seizoen wordt elke dag gevaren (in april en oktober niet op maandag). Er zijn ook speciale themavaarten, die zich richten op de natuur, kunst, cultuur of bijzondere historische plaatsen.

Kaartjes voor de boot koop je online of in de winkel aan de Krommestraat. Hier kun je ook terecht voor informatie of een leuk souvenir. En woon je in Amersfoort of omgeving? Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe schippers en machinisten die op vrijwillige basis een steentje willen bijdragen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.