knooppuntenroute rondom Meppel

Nieuwe knooppunt wandelroute rondom Meppel

Het heeft even geduurd, maar de nieuwe knooppunt wandelroute rondom Meppel kan gewandeld worden. Natuurlijk zijn er in en rond Meppel diverse wandelroutes uitgestippeld. Door het historische centrum en door de natuur in de directe omgeving. Maar als je de nieuwe knooppuntenroute van Wandelnet wandelt, beleef je het allemaal.

Het ontstaan van het wandelnetwerk rondom Meppel

In februari 2022 werd in Nijeveen de eerste paal geslagen voor het toekomstige wandelnetwerk Meppel. En in juli 2023 is het wandelknooppuntensysteem in de gemeente Meppel een feit. De nieuwe wandelroute gaat langs de minder bekende, maar schitterende plekjes van Meppel en is aangesloten op de wandelnetwerken in de omliggende gemeenten. Binnenkort komt er een nieuwe wandelkaart en wordt de route opgenomen in de routeplanner van Wandelnet.

Je herkent de wandelknooppunten in Drenthe aan de zwarte palen met rechthoekige markeringen in wit en bruin, met bovenaan het knooppuntennummer. In een bruin kader zie je de tekst knooppunt en een wit rondje met daarin het bruine nummer van het wandelknooppunt. De vierkante bordjes met een bruine pijl die verwijzen naar de knooppunten zijn vaak aan palen bevestigd.

Ik ga een stukje van de nieuwe wandelroute lopen

Omdat de nieuwe wandelroute rondom Meppel langs mijn huis aan Zwanenbloem loopt kan ik bij mijn voordeur beginnen. Kies ik voor rechts, dan wandel ik een stuk door de wijk Berggierslanden. Sla ik linksaf dan duik ik gelijk de natuur in. Aan de westkant van onze woonwijk ligt namelijk een prachtig natuurpark met onverharde wandelpaden en bruggetjes die water en land met elkaar verbinden. In het water zwemmen meerkoeten, boven je hoofd hoor je wilde ganzen gakken en er scharrelt een zwanenechtpaar rond dat ieder jaar terugkomt om een gezin te stichten. Maar ook de Meppeler Schaapskudde is er regelmatig te vinden. Kortom een prachtig natuurpark om doorheen te wandelen.

Wandelroute die de stad en de omgeving van Meppel met elkaar verbindt

Als ik het park verlaat zie ik bij het zandpad langs de Hoogeveense Vaart het eerste knooppunt. Namelijk knooppunt 53. Ik vervolg mijn wandeling richting knooppunt 62 en loop langs het water.

Ik volg de pijltjes naar de Oeverlanden, waar ik koeien en veel weidevogels zie. Ik steek de Europalaan over en loop wijkpark Hesselingen in. Een klein parkje met een skatebaan, een watertje en een bosje met onverharde paden. Na wijkpark Hesselingen is de wandelroute een beetje saai omdat het industrieterrein in de route is opgenomen. Je gaat over de brug van het Meppelerdiep en loopt een stuk langs het water.

Bij het havenkantoor wacht een kleine verrassing: een praatpaal. Als je deze paal met je voet in beweging zet krijg je informatie over de provincie Drenthe te horen. Ik vervolg mijn wandeling langs het Westeinde waar in de zomer veel plezierboten liggen aangemeerd.

Het centrum van Meppel komen verschillende wandelroutes samen

Bij knooppunt 71 kun je kiezen uit 33 of 41. Kies je voor 41 dan wandel je richting het historische centrum van Meppel. Waar de nieuwe knooppuntenwandeling een stukje parallel loopt aan de stadswandeling door Meppel: de Van Wevershoek tot Everdoek route.

In de Hoofdstraat ter hoogte van het Wheem komen niet alleen de nieuwe knooppuntenroute en de stadswandeling samen, een etappe van het Westerborkpad gaat ook door die straat. Eigenlijk is dit niet zo verwonderlijk want als je naar beneden kijkt zie je voor huisnummer 24 een paar bronzen herinneringstegels met de namen van gedeporteerde Joden die in de Tweede Wereldoorlog in Meppel woonden. Ook het Joods monument aan het Slotplantsoen herinnert aan die tijd.

Het Westerborkpad is een Lange-Afstand-Wandelpad van 340 kilometer dat je meeneemt terug in de tijd naar 1940-1945. Initiatiefnemer Jan Dokter wandelde ter nagedachtenis aan zijn familieleden van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen.

Terug naar het startpunt van de knooppunt wandelroute

Volg je bij knooppunt 71 de pijlen richting 33 dan zie je weer een ander deel van Meppel. En kom je uiteindelijk weer uit waar je de wandelroute bent begonnen. Via molen de Weert en het riviertje de Reest loop je naar het Wilhelminapark, dat in 1914 werd ontworpen door Leonard Springer, een bekende tuin- en landschapsarchitect. Bij de Vijf glazen vazen, steek je door naar de Leonard Springerlaan (hoe toepasselijk) die overgaat in de Reestlaan. Dit is weer een stukje van het Westerborkpad.

Bij de rotonde neem je de afslag naar de Werkhorst, waar je de Westerstouwe inslaat. Je ziet knooppunt 54 en hier verschijnen ook weer de bruine pijlen van de nieuwe knooppuntwandelroute rondom Meppel. In de Westerstouwe volg je knooppunt 53. Als je het fietstunneltje doorgaat ben je terug in de wijk Berggierslanden. Je volgt de Ketelaarsweg, Koningsvaren en Lisdodde naar het eind- en tevens startpunt aan de Zwanenbloem.

Met de routeplanner van Wandelnet kun je de wandeling zo lang maken als je zelf wilt. De wandelroute die ik heb gelopen is ongeveer 10 kilometer en gaat via de knooppunten 53, 62, 71, 33, 54 en een stukje over het Westerborkpad.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.