gastbloggen

Waarom gastbloggen een slimme zet is, maar soms ook niet

Misschien is het je opgevallen dat ik soms ga ‘gastbloggen’. Dat ik een blog schrijf voor een andere website, i.p.v. die van mijzelf. Waarom ik weleens een gastblog schrijf en gastbloggers een podium biedt op Mam is de hort op, leg ik uit in deze blog.

Wat is gastbloggen?

Gastbloggen is wanneer iemand een blogpost schrijft en publiceert op de website van een ander, meestal binnen hetzelfde vakgebied. Het stelt bloggers in staat om hun expertise te delen en een nieuw publiek te bereiken, terwijl de gastvrouw profiteert van frisse inhoud en mogelijk nieuwe lezers. Je kan dus een gastblog schrijven voor een andere blog, maar ook een blog van een gastblogger plaatsen op jouw website.

Waarom doe ik het?

Maar waarom zou je een blog schrijven voor een blog van iemand anders terwijl je dat artikel ook op je eigen website kan plaatsen? Ja waarom zou je dát doen? Dat je een artikel waar je erg je best op hebt gedaan zo-maar (vaak gratis) weggeeft aan een ander.

Toch heeft gastbloggen ook zo zijn voordelen. Hierbij kun je denken aan het vergroten van je bereik, dus dat je blog bekender wordt bij een groter publiek, maar ook aan het opbouwen van je bekendheid binnen je vakgebied. Bovendien kun je backlinks krijgen. Als gastblogger mag je in je gastartikel vaak een link naar je eigen blog  plaatsen. En als die andere blog een hogere DA-waarde heeft (bekend is en heel veel bezoekers heeft), kan dat jouw weer waardevolle backlinks opleveren. Verder is het leuk als de lezers van het blog waar je te gast bent nieuwsgierig zijn naar jouw blog, dus een kijkje gaan nemen en jij hierdoor meer verkeer krijgt naar je blog. Een win-win situatie dus.

Was een gastblog schrijven voor mij altijd een succes?

In dát kader (nieuwe bezoekers op mijn blog, meer verkeer en waardevolle backlinks) heb ik ook een paar gastblogs geschreven. Zo schreef ik een aantal jaar geleden een gastblog over een wintersportvakantie in de Italiaanse Dolomieten voor Liefde voor Reizen én een gastblog voor caravan verhuurplatform Camptoo over mijn overstap van een tent naar een caravan. Allebei leuke artikelen, maar helaas zijn mijn schrijfsels niet meer terug te vinden op het World Wide Web.

Waarom mijn blog is verdwenen van de website van Liefde voor reizen is voor mij een raadsel. Bij Camptoo is de reden duidelijker. Camptoo bestaat niet meer en is overgenomen door Goboony, die trouwens wel een gastblog van mij wilde plaatsen. De blog 10 tips voor als je met een camper rijden spannend vindt is namelijk van mij! Maar dat terzijde.

Gelukkig zijn er nog wel wat gastblogs van mij online. Zoals:

In de rubriek ‘Op de blog af’ van Blogtrommel kun je lezen hoe ik als blogger in 2018 naar mijn eigen project kijk. Deze ‘gastblog’ is nog steeds vindbaar.

Blogs van gastbloggers op mijn site

Maar misschien is het je opgevallen dat er ook blogs van andere bloggers op Mam is de hort op staan. Bloggers die bij mij ’te gast’ zijn omdat ze weleens een blog voor een andere website willen schrijven. Maar het kunnen ook blogs van bedrijven zijn.

Bij de gastbloggers die voor mij een stukje schrijven gaat het vaak om een artikel dat goed bij mijn lezers past en is in de vorm van een ‘vriendendienst’. Hieronder vind je een paar blogs waarvan ik het leuk vind dat ze op mijn website staan.

Blogs van bedrijven in de vorm van samenwerking

Voor bedrijven die een kant en klaar stuk aanleveren, gaat het vooral om de link naar hun bedrijf of product. En dat is natuurlijk niet gratis. Dit is een samenwerking, waarbij ik altijd kijk of het bedrijf én het onderwerp passen bij mijn blog. Dus vraag ik daar een vergoeding voor.

Toch heb ik het gevoel dat ik soms moet uitleggen waarom er een blog over foodtrucks of beddengoed op mijn blog staat. Dat komt dus omdat ik word gevraagd om zo’n blog te plaatsen, maar ook omdat ik denk dat het onderwerp mensen zal aanspreken. Ondanks dat ik zelf nooit over zo’n onderwerp schrijf. Ik realiseer me natuurlijk wel dat gastbloggen ook risico’s heeft. Want niet alle blogs zijn van de kwaliteit die jij als lezer van mij gewend bent. Vandaar dat ik gastblogs kritisch bekijk en als het nodig is ook een beetje aanpas. En er altijd bijzet als het een gastblog is.

Wat vind jij van de gastblogs op Mam is de hort op?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.