autoruit ijsvrij maken

7 Manieren om je autoruit ijsvrij te maken

Je autoruit ijsvrij maken is essentieel om veilig te kunnen rijden tijdens koude winterdagen. Bevroren autoruiten belemmeren niet alleen je zicht, maar kunnen ook gevaarlijke situaties veroorzaken. In deze blogpost deel ik 7 manieren om (snel) je autoruit ijsvrij te maken, zodat je veilig de weg op kunt.

Zo maak je je autoruit ijsvrij

Eerlijk gezegd heb ik de gewoonte om mijn auto van te voren te starten en hem dan even stationair te laten draaien, met de blower en de achterruitverwarming aan. Terwijl het ijs op mijn ruiten ontdooit doe ik even wat anders. En als ik na 10 minuten terugkom, is het een “makkie” om met de ijskrabber mijn autoruit ijsvrij te maken. En mijn auto is ook gelijk op temperatuur.

Toch is dit niet een heel milieuvriendelijke manier om je auto ijsvrij te maken. De ANWB keurt het zelfs af.  Je auto geeft niet genoeg warmte af en dat helpt onvoldoende bij het ontdooien. Én een koude motor verbruikt meer en de gassen die vrijkomen van een niet-opgewarmde motor zijn niet bepaald gezond.

Dat laatste argument is echter geen probleem hier op het platteland. Ik heb namelijk geen buren waarmee ik rekening moet houden. Maar welke methodes zijn beter en welke moet je vooral niet gebruiken?

1. Was je auto niet

Dat hoef je mij geen twee keer te zeggen: want als ik mijn auto door te wasstraat haal en er vervolgens mee naar huis rijd dan kan hij in de meeste gevallen gelijk weer “onder de douche”. Hier in de omgeving zit namelijk een biologische boer die zijn koeien dagelijks over de weg vervoert en het vertikt om de uitwerpselen van zijn melkvee op te ruimen. En daar rijd ik dus doorheen.
Mijn auto wassen doe ik dus sporadisch en tijdens van vorst is dat ook prima. Het water van het wassen kan namelijk bevriezen en daardoor problemen opleveren. Niet doen dus.

2. Houd je ruiten schoon

Hou je ruiten wel schoon. Schone ruiten zijn namelijk een goede manier om condens te voorkomen. Daarnaast beslaan je ruiten minder snel als er geen vuil op zit. Mocht er toch condens ontstaan, kan de airco uitkomst bieden, die blaast namelijk droge lucht de auto in. Maar ik heb geen airco, dus aan deze tip heb ik niet zo veel.

3. Krab het ijs van je autoruit met een ruitenkrabber

De meest gebruikte manier om je ruiten ijsvrij te maken is het gebruik van de ruitenkrabber, samen met ontdooi spray. Ontdooi spray kun je trouwens ook zelf maken door 2/3 deel alcohol met 1/3 water in een spuitbus te doen en hiermee de bevroren ruit nat te sprayen. Ook hiermee moet je uitkijken omdat het rubber van je ruitenwissers beschadigd kan raken.

Je kunt trouwens ook wat ruitenwisservloeistof met antivries op de ruit te sproeien. Een DIY-tip die ik van de ANWB hoorde. De restjes ijs kun je dan gemakkelijk weghalen met de ruitenkrabber.

4. Reserve ruitenkrabber

Maar wat doe je als je ruitenkrabber in de auto ligt. En jij met geen mogelijkheid je portier open kunt krijgen? Het is altijd verstandig én handig om een reserve ruitenkrabber bij de hand te hebben. Zeker voor het geval je autodeur is vastgevroren.

Op website van de ANWB zag ik een  ijskrabber LX  die ook gelijk een raamtrekker is.  De ijskrabber heeft een ergonomische greep voor maximale grip in de hand. Deze ijskrabber heeft een geïntegreerde handige raamtrekker. Je kunt deze ijskrabber raamtrekker online bestellen.

5. De deur is vastgevroren

Het kan natuurlijk gebeuren dat niet alleen de autoruiten bevriezen, maar ook de deuren en sloten. De deur kan hierdoor muurvast zitten. Maar ook dat is te verhelpen. Er is namelijk een speciale antivriesspray waarmee het ijs in de deur makkelijk opgelost kan worden. Denk er wel aan dat de spray buiten de auto moet bewaren! Geen spray bij de hand. Gebruik dan deze tip.

Hou een (schuur)sponsje even onder de hete kraan en druk daarna het sponsje tegen het rubber rondom  je autodeur. Op deze manier krijg je je autoportier weer open.

6. Bedek je autoruit

Ik vind het altijd een raar gezicht zo’n ingepakte auto. En ik vind het ook te veel werk. Toch is het afdekken van je voorruit met een anti ijsdeken of voorruitfolie een goede manier om je ruit ijsvrij te houden.

Heb je niet zo’n deken dan kun je ook een vuilniszak gebruiken. Of een stuk karton dat je onder de ruitenwissers legt. Zorg er dan wel voor dat je ruit goed schoon en droog is. Anders bestaat de kans dat het karton aan je voorruit blijft plakken.

7. Laat de motor draaien

Moet je de motor nu wel of niet laten draaien? Ik doe het wel, maar de ANWB zegt niet doen! Terwijl je auto zich geleidelijk opwarmt: van zowel buiten als binnen kun jij rustig het ijs van de ramen krabben. Daarnaast is het behaaglijk warm als je je auto instapt. Maar dan moet je natuurlijk wel je autoportier open kunnen krijgen want als het een beetje tegen zit dan is ook deze vastgevroren.

Maar welke manier kies je op welk moment. Want dat is volgens mij belangrijk bij de keus die je maakt. Heb je veel tijd dan kun je op je gemak je ruiten schoon krabben. Maar is het vroeg en ijzig koud buiten dan kies je wellicht voor een wat comfortabeler manier van je ruit ijsvrij maken.

Welke manier heeft jouw voorkeur? Laat gerust een reactie achter. Hieronder of op mijn Facebook pagina.

Gerelateerde berichten

8 gedachten over “7 Manieren om je autoruit ijsvrij te maken

  1. De rubbers van de deuren lichtjes insmeren met vaseline aan het begin van de winter hielp mij altijd goed. Leg nooit een deken over je voorruit. Heb ik eens gedaan. Regen midden in de nacht, die eenvoudig via de punten van de deken naar binnen stroomde…..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.