De winter staat weer voor de deur, dus dat betekent een bevroren autoruit. Of je nu haast hebt of juist wat meer tijd, een goede voorbereiding is essentieel. Hier deel ik mijn persoonlijke tips om je autoruit ijsvrij te maken. Snel, slim en veilig zodat je veilig de weg op kunt.
Zo maakte ik mijn autoruit ijsvrij
Toen ik nog op het platteland woonde had ik de gewoonte om mijn auto van te voren te starten en die dan even stationair te laten draaien, met de blower en de achterruitverwarming aan. Terwijl het ijs op mijn ruiten ontdooide deed ik even wat anders. Als ik dan na 10 minuten terugkwam, was het een “makkie” om met de ijskrabber mijn autoruit ijsvrij te maken. En mijn auto was gelijk op temperatuur.
Toch is dit niet een heel milieuvriendelijke manier om je auto ijsvrij te maken. De ANWB keurt het zelfs af. Je auto geeft niet genoeg warmte af en dat helpt onvoldoende bij het ontdooien. Én een koude motor verbruikt meer en de gassen die vrijkomen van een niet-opgewarmde motor zijn niet bepaald gezond. Dat laatste argument is echter geen probleem hier op het platteland. Ik heb namelijk geen buren waarmee ik rekening moet houden. Maar welke methodes zijn beter en welke moet je vooral niet gebruiken?
1. Wassen tijdens vorst? Liever niet
Het lijkt misschien logisch om je auto schoon te houden, maar tijdens vorst is dat geen goed idee. Restwater van de wasbeurt kan bevriezen, met vastgevroren deuren en ruiten tot gevolg. Laat die wasstraat dus even wachten.
2. Houd je ruiten schoon
Hou je ruiten schoon, want vuil trekt condens aan, en dat bevordert ijsvorming. Een simpele poetsbeurt voorkomt beslagen ruiten én maakt ijs makkelijker te verwijderen. Extra tip: gebruik de airco om condens te verminderen. Als je die die hebt, natuurlijk.
3. Krab het ijs van je autoruit met een ruitenkrabber
De meest gebruikte manier is krabben met een ruitenkrabber. Gebruik een stevige ijskrabber en combineer dit met ontdooispray, die je trouwens zelf kan maken. Maak je ontdooispray zelf met 2/3 alcohol en 1/3 water. Pas wel op voor je ruitenwisserrubbers; die kunnen beschadigen.
4. Altijd een reserve krabber
Maar wat doe je als je ruitenkrabber in de auto ligt. En jij met geen mogelijkheid je portier open kunt krijgen? Het is altijd verstandig én handig om een reserve ruitenkrabber bij de hand te hebben. Zeker voor het geval je autodeur is vastgevroren.
Op website van de ANWB zag ik een ijskrabber LX die ook gelijk een raamtrekker is. De ijskrabber heeft een ergonomische greep voor maximale grip in de hand. Deze ijskrabber heeft een geïntegreerde handige raamtrekker. Je kunt deze ijskrabber raamtrekker online bestellen.
5. Vastgevroren deur? Geen paniek
Een muurvaste autodeur is frustrerend, maar oplosbaar. Antivriesspray doet wonderen – bewaar deze wel buiten de auto. Geen spray? Hou een (schuur)sponsje even onder de hete kraan en druk daarna het sponsje tegen het rubber rondom je autodeur. Op deze manier krijg je je autoportier weer open.
6. Bedek je autoruit van tevoren
Heb je weinig tijd ’s ochtends? Bedek je ruit de avond ervoor met een anti ijsdeken. Heb je niet zo’n deken dan kun je ook een vuilniszak gebruiken. Of een stuk karton dat je onder de ruitenwissers legt. Zorg er dan wel voor dat je ruit goed schoon en droog is. Anders bestaat de kans dat het karton aan je voorruit blijft plakken.
7. Motor laten draaien. Wel of niet?
Moet je de motor nu wel of niet laten draaien? Hoewel het verleidelijk is, het is slecht voor het milieu en je motor verbruikt onnodig veel brandstof. Toch kies ik er soms voor, vooral omdat het lekker warm is als ik instap.
Welke methode kies jij?
Maar welke manier kies je op welk moment. Alles hangt af van de tijd en het gemak. Of je nu snel aan de slag moet of de luxe hebt om het rustig aan te doen, met deze tips rijd jij voortaan ijsvrij en veilig de winter door.
Welke manier heeft jouw voorkeur? Laat gerust een reactie achter. Hieronder of op mijn Facebook pagina.
Als ik geen krabber kan vinden, dan gebruik ik soms een leeg cd-doosje. Dat werkt ook heel aardig.
hekel aan krabben in de ochtend! Vaak is het dan te laat om iets op de raam te leggen, dat vergeet ik dan weer de dag ervoor
Ik heb nu gelukkig een binnen garage, maar daarvoor dekte ik mijn auto steeds af! Niets zo hatelijk als krabben ’s morgens ?
Ik laat ook mijn motor draaien en terwijl gebruik ik een ijskrabber om het ijs weg te krabben
Ik leg er het liefst iets op zodat ik het krabben kan voorkomen.
De rubbers van de deuren lichtjes insmeren met vaseline aan het begin van de winter hielp mij altijd goed. Leg nooit een deken over je voorruit. Heb ik eens gedaan. Regen midden in de nacht, die eenvoudig via de punten van de deken naar binnen stroomde…..
Wij hebben een carport. Da’s heel erg fijn met deze dagen. En ook als het regen trouwens.
Als je een carport hebt dan heb je geen last van bevroren ruiten.