annuleringsverzekering

De zin en onzin van een annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering keert uit als je vakantie onverwachts niet door kan gaan. Maar ook als je je een reis onverwachts vroegtijdig moet afbreken. Helaas keert deze verzekering niet in alle gevallen uit. In deze blog lees je meer over de zin en onzin van een annuleringsverzekering.

De zin van een annuleringsverzekering

Het kan zo maar gebeuren dat er onverwachts iets gebeurt wat ‘roet in het eten gooit’ en je hierdoor je reis moet annuleren. Als je ziek wordt, werkloos wordt of als een familielid overlijdt. Een annuleringsverzekering voorkomt dan financiële teleurstelling als je hierdoor niet op vakantie kunt.

Maar meestal gebeuren zulke dingen niet en dan heb je voor niets een annuleringsverzekering afgesloten. Want in veel gevallen worden de kosten toch niet vergoed. Maar is dat ook zo?

Wanneer keert een annuleringsverzekering uit?

Via de annuleringsverzekering krijg je geld terug als je reis onverwachts niet doorgaat. Maar ook als je een reis vroegtijdig moet afbreken. Bijvoorbeeld als er in de familie iemand ernstig ziek wordt of plotseling overlijdt. Maar alleen als je naaste familieleden iets ergs overkomt. Een annuleringsverzekering geldt namelijk alleen voor eerstegraads- en tweedegraads familieleden.

Eerstegraads familieleden zijn: partner, ouders, schoonouders, kinderen, schoonzoons en schoondochters. Tweedegraads familieleden: broers, zussen, kleinkinderen, opa’s, oma’s, schoonzussen, zwagers, stiefzussen en stiefbroers.

Maar wanneer niet?

Als je beste vriendin iets overkomt of een goede collega dan kun je geen beroep doen op je annuleringsverzekering. En dat geldt ook als je met een groep vrienden op reis gaat. Dan zul je een uitgebreide annuleringsverzekering voor groepen moeten afsluiten.

Ook het corona virus is geen reden (meer) die voor een negatief reisadvies zorgt. Geld terug krijgen via je annuleringsverzekering omdat je corona hebt is daarom overal uitgesloten.

Een annuleringsverzekering biedt wel dekking als je niet meer kan reizen omdat je besmet bent geraakt met corona. Toch is het verstandig om bij jouw verzekering te informeren welke gebeurtenissen onder de annuleringsverzekering vallen.

10 Geldige redenen om je reis te annuleren

Naast onverwachtse gebeurtenissen bij je naaste familie zijn er meer redenen waardoor je een beroep kunt doen op een annuleringsverzekering! Ik zet ze voor je op een rijtje.

1. Familieomstandigheden

2. Ziekte en letsel

3. Medische ingreep bij je partner

4. Echtscheiding

5. Complicaties tijdens de zwangerschap

6. Nieuwe baan na werkeloosheid

7. Werkloosheid door onvrijwillig ontslag

8. Verlies of diefstal van paspoort op de dag van vertrek

9. Ernstige schade aan je huis

10. Niet krijgen van een noodzakelijk  visum

Kortom allemaal redenen die je reisplannen behoorlijk in de war kunnen schoppen. En dan is het wel fijn als er een financiële tegemoetkoming tegenover staat. Bron: Consumentenbond en de Reisverzekeringblog

Op zoek naar een voordelige annuleringsverzekering?

Wil je weten waar je een voordelige annuleringsverzekering kunt afsluiten? Kijk dan eens op de website van Pricewise. Hier kun je verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken.

Maar je kunt je jezelf ook de vraag stellen of je het risico zelf kunt dragen. Je hebt tenslotte de reis al betaald. Daarnaast krijg je niet altijd je geld terug. Er zijn altijd uitzonderingen waardoor er niets wordt uitgekeerd. Het is dus raadzaam om altijd de kleine lettertjes te lezen.

Wat zou jij doen? Wel of geen annuleringsverzekering afsluiten? Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

Gerelateerde berichten

7 gedachten over “De zin en onzin van een annuleringsverzekering

  1. Wij hebben een doorlopende reis en annulerings verzekering en helaas al meerdere keren moeten gebruiken.. alle keren ook alles vergoed gekregen. Dus erg blij mee…

  2. Een doorlopende annuleringsverzekering is niet zo duur. Bovendien heb je er dan geen omkijken meer naar en kunt dus niet vergeten er een af te sluiten.
    Bij ons is trouwens ook het overlijden van de hond, kat of paard binnen twee weken voor aanvang van de reis een reden tot annulering. En wat denk je van het uitvallen van de auto net voor vertrek!
    Bijeen doorlopende annuleringsverzekering zijn vaak ook de geboekte excursies, vooraf geboekte theatervoorstellingen en dergelijke meeverzekerd.
    Er is wel vaak een maximum bedrag per reis. In ons geval is dat 1500 € per persoon. Maar zeker als je meerdere keren per jaar op pad gaat: doen!

    1. Bedankt voor de toevoeging. Ik denk dat het altijd verstandig is om een verzekering af te stemmen op je persoonlijke situatie.

  3. Ik heb geen reisverzekering en geen annuleringsverzekering afgesloten toen ik paar jaar terug in het ziekenhuis in Oostenrijk lag met een hersenschudding. Nu weet ik gelukkig wel beter. Ik heb ook altijd gedacht dat het niet nodig was. Maar je hebt er gewoon niet altijd invloed op.

    1. Ik ben het helemaal met je eens. Meestal denk je dat het niet nodig is en dan gebeurt er plotseling iets onverwachts waardoor je toch moet annuleren.

    1. Toen wij als gezin gingen kamperen sloten wij ook geen annuleringsverzekering af. Maar met een zogenaamde ‘pakketlijst’is het iets wat je in overweging kunt nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.