een auto huren

Onder de loep: een auto huren

Een auto huren? Waarom zou je dat doen? Maar als je je auto niet iedere dag gebruikt en de meeste dagen werkloos voor de deur staat, dan is een huurauto een goed alternatief. In deze ‘onder de loep’ duik ik in de wereld van een auto huren. Waar kun je een auto huren, wat kost het en wanneer is een huurauto goedkoper dan een eigen auto? Ik zoek het voor je uit.

Een auto huren. Waarom?

‘Waarom houden mensen zo van auto’s’, is de eerste vraag die bij mij opkomt als ik aan dit artikel begin. En waarom hebben veel mensen er twee? Het antwoord is: ‘gemak’. Toen ik nog in Friesland woonde hadden wij ook 2 auto’s. Want de een moest iedere dag 40 km naar kantoor rijden, terwijl de ander (ik in dit geval) een auto nodig had om kinderen naar school en sportclubs te brengen, naar mijn werk te gaan en om de boodschappen te doen.

Maar als je zoals nu niet altijd twee auto’s nodig hebt (de kinderen zijn het huis uit, de winkels zijn op fietsafstand en we werken bijna dagelijks thuis) dan kan een huurauto een goed alternatief zijn voor als je eens een keer tweede auto nodig hebt.

Wat kost een auto huren?

In mijn woonplaats Meppel zijn 3 bedrijven waar je als particulier een auto kunt huren. Je hebt Autohopper en Bo-rent en Inquar autoverhuur waar je (volgens de website) zorgeloos een kleine auto kunt huren.

Op het eerste gezicht verschillen de prijzen van de huurauto’s niet veel van elkaar. Bij Autohopper betaal je 25,– per dag. Bij Bo-rent 19,– en bij Inquar 25,–. Omdat Autohopper het dichtstbij is ga ik dit autoverhuurbedrijf ‘onder de loep’ nemen.

Voor 25,– rijd je een hele dag rond in een Kia Picanto of Toyota Aygo met reclamestickers. Dit is inclusief BTW, verzekering en 100 vrije kilometers per dag. Rij je meer dan betaal je € 0,18 / km extra. Deze ‘promo” auto’s hebben airconditioning, een audio-installatie, vijf deuren en zijn maximaal twee jaar oud.

Heb je geen zin om als een reclamebord rond te rijden, dan kun je ook kiezen voor een auto zonder reclame. Maar dan betaal je wel een tientje meer. Als je voor een neutrale auto kiest, dan krijg je bijvoorbeeld een Toyota Aygo, Volkswagen UP, Seat Mii, Hyundai i10, Skoda Citigo of Kia Picanto. 

Hoe werkt een auto huren?

Nu de kosten van de auto bekend zijn wil je wellicht weten hoe dat werkt: een auto huren. Dat gaat in 3 stappen.

 • Je selecteert de auto die je wilt huren en vervolgens de dag dat je de auto nodig hebt;
 • Vervolgens klik je op extra opties. Hierbij moet je denken aan verlaging eigen risico*, extra bestuurder, bijrijder, kinderzitje, navigatiesysteem. Alles is tegen meerprijs mogelijk.
 • Daarna hoef je alleen nog je gegevens in te vullen en de aanvraag te versturen.

Als je alle stappen doorlopen hebt en niets hebt geselecteerd dan kom je bij Autohopper inderdaad uit op een bedrag van 25,– per dag.

*Eigen risico

Maar, dan heb je het eigen risico (E.R.) dat je neemt omdat je met een auto gaat rijden. Het is belangrijk om dit onderdeel goed door te lezen. Standaard heb je een E.R. per schade van € 750,-. Dit E.R. kun je voor 9,– per dag verlagen naar € 350,- E.R. per schade. Rij je bijvoorbeeld voor € 1.000,- schade, dan betaal je daar zelf dus € 350,- voor.

Let op! Bij schade boven de 1,90 m. geldt een Eigen Risico van 1.500,- (bovenhoofdse schade). Deze is niet te verlagen.

Wat is bovenhoofdse schade?

Maar wat is bovenhoofdse schade? Bovenhoofdse schade is schade boven 1,90 meter. Dus schade die je hoog op de laadruimte of cabine van je auto veroorzaakt. Dit kan je gebeuren als je door een te lage doorgang rijdt (parkeergarage), of te dicht langs een pand of luifel rijdt. Bij deze vorm van schade is een hoger eigen risico van toepassing, die je niet kunt niet verlagen door afkoop. Maar wel kunt voorkomen als je een beetje voorzichtig bent. En een kleine auto huurt.

Extra kilometers zijn extra kosten

Dus wil je je eigen risico verlagen en verzekerd met een huurauto de weg op, dan betaal je bij Autohopper 34,– per dag. Toch ben je er nog niet met dit bedrag. Want rijd je meer dan 100 kilometer dan komen er extra kosten bij.

Ik ga namelijk 1 x per 2 weken op bij mijn vader in Den Helder, wat heen en terug ongeveer 300 kilometer is. Ik rij dan 200 kilometer extra á € 0,18 / km. Waardoor er ongeveer 36,– euro bijkomt. In mijn geval kost een dag met een huurauto op 70,–.

Huurauto versus eigen auto

Op het eerste gezicht lijkt een dag een huurauto huren een dure grap. Toch valt dat mee als je naar het totale kostenplaatje van je (tweede) auto kijkt, als je die niet zo vaak gebruikt. Want rijden in een auto kost niet alleen benzine, je betaalt maandelijks ook wegenbelasting en verzekeringskosten. En dan heb ik het nog niet eens over het onderhoud van de auto.

In mijn geval (Volkswagen Up!) rij ik 25 kilometer op 1 liter benzine, betaal ik 21,– per maand aan wegenbelasting en +/- 15,– per maand verzekering. En dan heb ik de jaarlijkse APK, wasstraat en jaarlijkse onderhoudsbeurt nog niet meegerekend.

Voor een retourtje Den Helder verbruik ik 12 liter benzine á 1,70 per liter is 20,40. Maar mijn verzekering en wegenbelasting betaal ik voor de hele maand. Dat is toch 36,–. En voor onderhoud van mijn auto reserveer ik iedere 50,- per maand. Dus af en toe een auto huren is in mijn geval zo gek nog niet.

Besluit je om een auto te verkopen. Vergeet dan niet je kenteken af te melden bij de parkeerapp die je gebruikt. Als je je auto vergeet af te melden dan kan de nieuwe eigenaar parkeren op jouw kosten.

Wanneer is een huurauto een slimme keuze?

Een huurauto is een slimme keuze:

 • Als je minder dan zo’n 8.000 km per jaar rijdt is een auto huren goedkoper dan er een te kopen. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van hoe vaak je een auto nodig hebt.
 • Een huurauto is in het algemeen jonger dan een je eigen auto en is daarom beter voor het milieu.
 • Voor bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld een trouwerij of verhuizing, kun je beter een huurauto nemen.
 • Een auto huren is een vorm van ‘auto delen’ en daarom al milieuvriendelijker dan de aanschaf van een eigen auto.
 • Als je in de stad woont en veel geld betaalt voor het parkeren van je auto. Daarnaast is parkeerruimte schaars. Ook dan is een huurauto een oplossing.
 • Bijvoorbeeld voor vakantie, als je een grotere auto nodig hebt.

Welke autoverhuurbedrijven zijn er nog meer?

Voor- en nadelen van een auto huren

Nu alles op een rijtje staat zie ik voor- maar ook nadelen als je dagje een auto wilt huren. Laten we beginnen met de pluspunten van een huurauto.

 • Als je je auto weinig gebruikt of weinig km per jaar rijdt is een auto huren goedkoper dan er een te kopen.
 • Meestal is een huurauto jonger is dan een eigen (tweede) auto, dus beter voor het milieu.
 • Er zijn geen verborgen kosten: Als je weet hoeveel kilometers je gaat rijden weet je precies welk bedrag je moet betalen.
 • Huurauto’s zijn leuk als je van afwisseling en verrassingen houdt; je weet namelijk niet welk merk auto beschikbaar is.
 • Je kan een specifiek model model boeken. Bijvoorbeeld een cabrio bij mooi weer of een busje als je gaat verhuizen.

Maar er zijn ook nadelen.

 • Een huurauto staat niet voor de deur. Je moet de auto ergens ophalen, dus je hebt een extra vervoermiddel (fiets) nodig om naar het verhuurbedrijf te gaan.
 • Je moet de auto reserveren. In het ergste geval is de auto niet beschikbaar.
 • Kies je voor het goedkoopste type auto dan rij je in een promotie model.
 • Rij je meer dan 100 km per dag dan komen er extra kosten bij.
 • Voor extra opties moet je extra betalen.
 • Soms moet je van te voren aangeven hoe laat je de auto weer inlevert.

Conclusie

Heb je af en toe een auto nodig dan is een auto huren helemaal geen gek idee. Het is echter wel belangrijk dat degene die de minste kilometers gaat maken een auto huurt. Als je zoals ik die dag 300 kilometer gaat rijden, en mijn wederhelft hoeft alleen maar ‘de provincie in’ dan kan ik beter onze eigen auto pakken en de ander er eentje huren.

Heb jij weleens een auto gehuurd?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.