De omgeving van Uffelte is een prima uitvalbasis om de andere kant van Drenthe te verkennen. In de dorpskern zie je authentieke Drentse boerderijen, de Amalia boomgaard en het beeld van de brugwachter. Buiten de bebouwde kom het Uffelter binnenveld: een gevarieerd natuurgebied met bos en heidevelden.
Amalia boomgaard in Uffelte
In Uffelte hebben veel de Saskische boerderijen een geschiedenis. Maar ook de kleine boomgaard aan de Dorpsstraat vertelt een verhaal. In deze boomgaard, vernoemd naar prinses Amalia, stonden tot 1995 negen halfstam fruitbomen. In 2004 stond er helaas nog maar een. Vandaar dat Landschapsbeheer Drenthe samen met leerlingen van de Oosterveldschool de boomgaard heeft gerestaureerd. In de Amalia boomgaard zijn typisch Drentse fruitrassen geplant. Maar ook ook rassen die vernoemd zijn naar leden van het Nederlandse koningshuis.
Beeld voor de brugwachter
Naast de boomgaard, was er ook een brugwachter die extra aandacht verdient, namelijk Jan van Luuks (Schenkel). Deze man was niet alleen brugwachter, hij hielp ook de schoolkinderen de Rijksweg oversteken. Voor deze verdiensten kreeg de brugwachter in 1999 een standbeeld dat staat bij de tweede Uffelterbrug.
De route door de dorpskern van Uffelte en langs de Amalia boomgaard start bij restaurant Frederikshaven (knooppunt 92). Na 92 volg je de knooppunten 20, 12, 13, 98, 93, om weer bij 92 uit te komen. De route is ongeveer 5 km.
Uffelter binnenveld
Tussen Uffelte en Havelte vind je het Uffelter binnenveld. Een bijzonder natuurgebied met bos en heide, mooie vennen en doorkijkjes naar het beekdal van de Oude Vaart. Hier zie je niet alleen een aantal grafheuvels ook zijn er nog sporen van de Tweede Wereldoorlog, zoals bunkerresten en loopgraven. Die waren destijds belangrijk bij de verdediging van het vliegveld op de Havelterberg. Het vliegveld werd door de Duitsers aangelegd, maar nooit gebruikt.
In het Uffelter binnenveld is een wandeling uitgezet van ongeveer 8 km. Deze route wordt aangegeven door groene bordjes met daarop een korenschoof. De start is bij de Uffelter Brink aan de Dorpsstraat en gaat vervolgens via de Zuidstraat naar de Ruiterweg. Vanaf daar kom je gelijk in het Uffelter Binnenveld.
De Uffelter vlag
Op de groene wegwijsbordjes staat een afbeelding van een korenschoof. Dit is een afbeelding van de Uffelter vlag. Deze vlag bestaat uit een rode en een groene baan met in het midden een korenschoof. Wit en rood zijn traditionele Saksische kleuren en het groen duidt op de groene heuvel, omdat Uffelte in het Saksisch ‘op de heuvel’ betekent. De Garve is een ander woord voor korenschoof, het symbool voor de oogst, vruchtbaarheid en welzijn. De rode en groene baan verdelen het vlak in 4 delen. Die symboliseren de vier natuurgebieden rond Uffelte.
Tips en weetjes
- De wandelroute door het Uffelter binnenveld is niet toegankelijk voor honden.
- De wandelroute door de oude dorpskern is een knooppuntenroute van ongeveer 5 km. Onderweg kom je een paar horecagelegenheden tegen. Helaas waren die gesloten door de corona maatregelen.
- Er zijn wel wat bankjes of picknicktafels waar je je meegebrachte lunch kunt nuttigen.
- De meeste paden zijn onverhard, soms zijn het zandpaden.
- Wil je langer in deze omgeving verblijven? Bij Natuurhuisje maar ook bij Heerlijke huisjes vind je vakantiehuisjes midden in de (Drentse) natuur.