Een mantelzorgwoning in je eigen tuin kan uitkomst bieden als je voor je nog thuiswonende vader of moeder zorgt en je afvraagt of thuiswonen nog verantwoord is. Want als je rond om je huis voldoende ruimte hebt, kun je in de tuin of op je erf een tijdelijke mantelzorgwoning laten neerzetten. En dit kan een fijne optie zijn voor zowel de zorgverlener als de zorgontvanger.
Als ouderen langer thuis willen wonen
Steeds meer ouderen willen tegenwoordig zelfstandig blijven wonen. In hun eigen huis. Helaas kan dat vaak niet zonder hulp. Door de veranderende regeringsmaatregelen zijn zorgwoningen bij mantelzorgwoningen lastig te vinden, waardoor mantelzorg steeds belangrijker wordt. Hierdoor worden familieleden steeds vaker geconfronteerd met de zorg voor hun hulpbehoevende vader of moeder. En dát is lastig als die niet bij je om de hoek woont en jij zelf druk bent met je werk en je eigen gezinsleven. Een mantelzorgwoning in je eigen tuin kan een oplossing zijn voor mensen die mantelzorg nodig hebben en in hun vertrouwde omgeving willen wonen. Of juist dichtbij hun kinderen.
Wat is een mantelzorgwoning?
Maar wat is een mantelzorgwoning eigenlijk? Een mantelzorgwoning is een volwaardige woning met alles erop en eraan, die naast of bij het huis van de zorgverlener of zorgvrager wordt geplaatst. Zodat beide partijen lekker hun eigen plek hebben. Dus als je de ruimte hebt, dan is een mantelzorgwoning zeker een optie.
Voordelen van een mantelzorgwoning in eigen tuin
Een mantelzorgwoning heeft namelijk veel voordelen.
- Ouderen kunnen zo langer thuis blijven wonen in plaats van naar een zorginstelling te moeten verhuizen.
- Alle partijen behouden hun privacy, omdat ze elk hun eigen ruimte hebben in de mantelzorgwoning en in hun eigen huis.
- Dichtbij je familielid wonen scheelt tijd, het maakt de zorg gemakkelijker en efficiënter.
- Het kan de familiebanden versterken omdat je meer tijd en gelegenheid hebt voor gezamenlijke activiteiten.
- Een mantelzorgwoning kan kosten besparen. Zeker als de mantelzorger een huis heeft met extra ruimte in de tuin.
Hoe realiseer je een mantelzorgwoning?
Maar een huis bouw je niet zomaar. En dat geldt zeker voor een mantelzorgwoning op eigen grond. Niet alleen vanwege de prijs, ook vanwege het regelwerk met de gemeente en de wettelijke eisen waar je rekening mee moet houden. Daarom is het fijn dat je online veel informatie kan inwinnen en op 3 plekken in het land de verschillende modellen kan bekijken. Zo kun je zelf zien welke mogelijkheden er zijn en met deskundige mensen bespreken waarnaar je op zoek bent.
Als alle wensen in kaart zijn wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn en welke woning het beste bij jou past. Vervolgens krijg je een kostenindicatie van het totaalplaatje, inclusief de kosten van het plaatsen. De inrichting en het design komen bij een volgende stap.
Ook kijken ze naar de plek waar de woning moet komen, naar de woonbehoeften en welke vergunningen er nodig zijn. Vervolgens worden alle wensen verwerkt in een 3D simulatie en zie je gelijk hoe het toekomstige huis er straks uit komt te zien.
Ook tijdens de bouw worden alle ingewikkelde werkzaamheden voor je uit handen genomen en krijg je regelmatig updates van de voortgang. Je kunt ook tijdens het proces een kijkje komen nemen. Leuk om de woning ‘in wording’ te zien en handig om kleine afwerkpunten te bespreken. Is de woning klaar, dan gaat die in z’n geheel op transport en wordt de woning op de afgesproken tijd zorgvuldig op het perceel geplaatst.
Indien je kiest voor ‘ontzorging van A tot Z’ dan sluiten ze de woning gelijk aan, zorgen ze voor de laatste montage en wordt alles tot in de puntjes afgewerkt. Zelfs de schoonmaak en de inrichting horen daarbij. Zodat de zorgvrager de woning gelijk kan betrekken en ervan kan genieten. Zo wordt voor elkaar zorgen weer leuk, in plaats van een tijdrovende bezigheid.