Kunst in het ziekenhuis

Ik was net op tijd om een paar kunstwerken van de expositie ‘Het ding, de doener en de daad’, te zien. Want tot 6 oktober exposeren vijf eindexamenstudenten van Academie Minerva in het Universitair Medisch Centrum in Groningen, waar ik tegenwoordig wekelijks kom. En als je na je behandeling, na een paar uur weer buiten staat, dan is het leuk om ook wat kunst in het ziekenhuis mee te pikken.

Kunst in het ziekenhuis

Niet alleen de werken van deze 5 studenten kun je in het ziekenhuis bewonderen. Eigenlijk valt er doorlopend wat te zien als je rustig door de gangen wandelt. In de centrale hal en in de straten (zoals je gangen in het UMCG noemt) staan beelden, op de vloeren zijn mozaïeken aangebracht en aan plafonds hangen lichtobjecten.

Kunst in het ziekenhuis

Op de website las ik dat er in het UMCG totaal 1400 objecten zijn te zien.  Dat zijn er nogal wat. Dus als ik ze allemaal wil zien, dan heb ik nog een weg te gaan. Want de kunstwerken die ik tegenkwam stonden in de straten richting de hoofdingang. Maar het schijnt dat ook in elke lift een kunstwerk te zien is. En dat er zelfs in de fietsenkelder een wandschildering is aangebracht.

Wil  je meer weten over de kunstwerken in het UMCG?  Haal  dan de gratis architectuur- en kunstroutebeschrijving bij de receptie bij de hoofdingang.

kunst in het ziekenhuis

Je voelt je er beter door

Sommige kunstwerken zijn eigendom van het UMCG, andere werken zijn geschonken of in bruikleen. Maar op welke manier de werken zijn verkregen: ik vind het leuk dat er kunst is in het ziekenhuis. De kunstwerken onderbreken de eentonige gangen, bieden houvast  (vlak na het bronzen schaap is Fonteinstraat 13, de afdeling waar ik moet zijn) en leiden af van het ziek zijn.

Je wordt er weliswaar niet beter van, maar voelt je er wel beter door” zoals Anna Kramer, hoofd Kunstzaken zo mooi verwoordde. En laat dat nou de bedoeling zijn van kunst in het ziekenhuis.

Omdat ik de komende tijd iedere week een dagdeel in Groningen ben vind je op Mam is de hort op een leuke To do in Groningen die je in een paar uur kunt uitvoeren.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.