de Duivelsberg

Wandelen bij de Duivelsberg, een natuurgebied bij Nijmegen

Ben je in de omgeving van Nijmegen? Ga dan zeker wandelen bij de Duivelsberg. Natuurgebied de Duivelsberg op de grens van Nederland en Duitsland is een begrip voor iedere Nijmegenaar. En dat is net voor niets. In deze prachtige omgeving zijn verschillende wandelroutes uitgezet zoals het Pieterpad, het Grote Rivierenpad en het Limuspad. Maar bij de Duivelsberg zijn ook een aantal kortere routes te vinden waarover ik in deze blog meer ga vertellen.

Waar vind je de Duivelsberg?

Laat ik beginnen te zeggen waar je de Duivelsberg kan vinden. De Duivelsberg is een heuvel en gelijknamig natuurgebied vlakbij Nijmegen. In dit mooie heuvellandschap zijn verschillende wandelroutes uitgezet die beginnen op de parkeerplaats de Holdeurn aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

Bij de parkeerplaats zie je gelijk een bord van Staatsbosbeheer met verschillende wandelroutes. Waaronder de wandelroute Duivelsberg waarover ik had gelezen op de website van klikprintenwandel.nl. Deze wandeling van ongeveer 6 kilometer, gaat dwars door het natuurgebied met een aantal mooie uitzichten en historische punten. Deze wandelroute is onderdeel van N70 natuurwandelroute en wordt aangegeven met fel groene paaltjes.

De Duivelsberg

Wandelroute van 6 kilometer over de Duivelsberg

De wandeling start inderdaad vanaf de parkeerplaats en al snel gaat het pad heuvelopwaarts. Want de route gaat over hoge heuvels en door diepe dalen. De 4 “bergen” die je moet beklimmen zijn voor Nederlandse begrippen flink steil. Maar eenmaal boven word je beloond met prachtige uitzichtpunten zoals een leemgroeve, waar in het begin van de jaartelling Romeinse soldaten al klei wonnen. Maar je ziet ook de plek waar van 1878 – 1934 de Stoompannenfabriek stond. Als je verder loopt zie je dat de Filosofenbeek een diep dal heeft uitgesleten tussen twee ‘bergen’.

De bewegwijzering van de wandelroute over de Duivelsberg

De wandeling door het oude beukenbos is inderdaad prachtig, met name door de vele hellingen, de smalle bospaden en de trappetjes. Helaas kan de bewegwijzering wel wat beter. De aanduiding van de route wordt namelijk niet consequent doorgevoerd.

Daarnaast kan het voorkomen dan er naast de groene paaltjes van de N70 ook nog wat tijdelijke borden zijn aangebracht. Zo was er tijdens onze wandeling een wandeltocht waarvan de route werd aangegeven d.m.v. rode en witte vierkantjes. Dus als je niet bekend bent in de omgeving kan het gebeuren dat je een deel van de Duivelsberg mist omdat je een stukje van de route hebt afgesneden.

Grenspaal bij de Duivelsberg
grenspaal Nederland Duitsland met de tekst “Laat vriendschap helen, wat grenzen delen”

Maar als je de grenspaal Nederland Duitsland tegenkomt, met daarop de tekst “Laat vriendschap helen, wat grenzen delen” dan zit je goed. Als je het bankje bij de paal links houdt en 30 meter doorloopt tot het smalle pad aan je rechterhand voor het witte grote huis en vervolgens het paadje inloopt, dan kun je de route met de groene paaltjes weer volgen.

Het Landschapmuseum

Tijdens de wandeling kijk je uit over het Rijndal, en zie je in de verte de Veluwezoom en de Duitse Elterberg liggen. En zie je hoe de mensen in deze omgeving hun akkers en boomgaarden met levend hout afscheidden. Als je meer wilt weten over deze manier van afrastering dan is een bezoek aan het Landschapmuseum een aanrader. In dit kleine museum dat eruit ziet als het huisje van Hans en Grietje kom je alles te weten over de geschiedenis van het Nederlandse cultuurlandschap en wat de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap doet om dit te herstellen, beschermen en behouden.

De Duivelsberg landschapsmuseum

De geschiedenis van de Duivelsberg

Uiteindelijk komen we bij dé Duivelsberg. Die met haar 76 meter letterlijk het hoogtepunt van deze wandeling is. Vanaf de Duivelsberg heb je een mooi uitzicht over het laaggelegen land, ook dat van onze oosterburen. Maar er is meer te vertellen over deze berg.

Machtige motte, een heuvel als burcht
  • Op de Duivelsberg staat één burcht met twee motteheuvels. Dit zijn flinke aarden heuvels, waarop vroeger meestal een houten omwalling met toren stond. Een motte is de primitieve voorganger van het Middeleeuwse kasteel. Motte Mergelp is gebouwd door graaf Balderik en zijn vrouw Adela rond het jaar 1000.
  • De naam Duivelsberg zou afgeleid zijn van Duffelsberg. Vanaf de berg heb je een goed uitzicht over “De Duffelt”. Dit is de Duitse streek tussen Nijmegen en Kleef.
  • Er gaan geruchten dat het op de Duivelsberg kan spoken, vooral bij de zwarte poel waar vroeger heksen werden verdronken.
  • Ook tijdens de tweede Wereldoorlog heeft deze omgeving een belangrijke rol gespeeld. De Duitse Marie Schuster eigenaresse van Huis Wylerberg en het Wylerbergmeer hielp in de jaren 30 Joodse kunstenaars uit Duitsland te vluchten. Van het naastgelegen hotel Startjeshof zijn alleen nog een paar lindebomen zichtbaar.
  • Ook over de strijd om het bezit en behoud van heuvel 75.9, beter bekend als de Duivelsberg is veel geschreven.
De Heksendans

Tips en weetjes als je bij de Duivelsberg gaat wandelen

De Duivelsberg is dus een gebied waar je graag wilt wandelen. In dit natuurgebied waan je je een beetje in het buitenland. En als je de groene paaltjes volgt kun je bijna niet verdwalen.

  • Reizen: Parkeer de auto op de parkeerplaats de Holdeurn aan de Oude Kleefsebaan, 6572 AZ te Berg en Dal. Vanaf daar kun je kiezen uit verschillende wandelingen.
  • Slapen: Wil je langer in deze omgeving verblijven. In de buurt van de Duivelsberg en de stad Nijmegen liggen 2 Fletcher hotels. Maar je kunt ook een vakantiehuisje boeken bij Top Parken.
  • Eten & drinken: onderweg kom je een aantal bankjes tegen waar je je eigen hapje en drankje kan nuttigen. Vlak bij het eindpunt in Pannenkoekenhuis de Duivelsberg.
  • En nog veel meer: In de omgeving van Nijmegen kun je ook eindeloos fietsen. De fietsroute door de Ooijpolder is een aanrader.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.