Zomer in Fryslân: Tour de Fries

Hou je net als ik van de Tour de France en wil je met eigen ogen de bekende wielrenners in actie zien? Ga dan naar Friesland als je van wielrennen houdt. In Surhuisterveen wordt namelijk op de eerste dinsdag na de Ronde van Frankrijk, de Profronde van Surhuisterveen gehouden. Bij ons thuis gekscherend Tour de Fries genoemd.

De Tour de Fries

Ik ben gek op de Tour de France. Als het even kan kijk ik tijdens de voorbereidingen van het avondeten met een half oog naar de Ronde van Frankrijk. Niet dat ik er verstand van heb. Van wielrennen begrijp ik niet zoveel. Maar ondanks dat geniet ik des te meer van de mooie beelden die ik voorgeschoteld krijg.

Maar ook in Fryslân kom je aan je trekken als je van wielrennen houdt. In en rondom het plaatsje Surhuisterveen is men nogal wielergek, waardoor er in de periode vóór en vlak na de Ronde van Frankrijk verschillende wielerevenementen worden georganiseerd.

Wielerweek in Surhuisterveen

Zo wordt ieder jaar de Pieter Weening Classic verreden, een toertocht door ‘it lân fan Pieter’. Deze toertocht is vernoemd naar Pieter Weening, een bekende wielrenner uit  Harkema die in 2005 een etappe in de Tour de France won. Zo is het idee ontstaan om voor toerfietsers een Pieter Weening Classic te organiseren. Je kunt 5 routes fietsen: 25, 40, 60, 100 en 150 kilometer.

spandoeken Tour de Fries
In de winkelstraat van Surhuisterveen zag je in 2017 deze spandoeken hangen

Bekende namen uit de Tour de France

Meer gratis wielrenvermaak is er vlak na de Ronde van Frankrijk. Op de dinsdag na de finish van de Tour de France vindt in Surhuisterveen een groots wielerspektakel plaats, namelijk de Profronde van Surhuisterveen. Voor dit criterium worden kosten nog moeite gespaard om de toppers uit de ronde van Frankrijk naar Fryslân te halen.

Tour de Fries
In 2016 suisde gele trui winnaar Chris Froome door de straten van Surhuisterveen

Zo lukt het de organisatie ieder jaar om de crème de la crème uit de wielerwereld aan start te krijgen. Je hoeft dus niet raar op te kijken als je plotseling Tom Dumoulin, Bouke Mollema of een andere bekende wielrenner tussen de deelnemers ziet rijden.

Wil je weten welke toppers er dit jaar aan start verschijnen? Hou dan de website Wielrennen in Surhuisterveen in de gaten. Dan ben je altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.

Profronde van Surhuisterveen

Dus hou je van wielrennen en wil je een vleugje van de Tour de France meepikken? Kom dan naar de profronde van Surhuisterveen. Een wielerwedstrijd die wij in huiselijke kring gekscherend de Toer de Fries noemen. Om 19.00 uur klinkt het startschot waarna de renners 100 rondes om de, in het geel gehulde kerk rijden.

Boze tongen en mensen die er verstand van hebben beweren dat wie er gaat winnen een uitgemaakte  zaak is, maar dat zal het publiek weinig kunnen schelen lijkt mij.

Het gaat tenslotte om de sfeer en de spanning van de wedstrijd. Hoewel het meestal even duurt voordat de wedstrijd op gang komt. Maar als renners eenmaal op dreef zijn en je ziet die bekende namen aan je voorbij stuiven, dan waan je je met een beetje fantasie in Frankrijk, op de Champs-Élysées maar dan in Surhústerfean in de provinsje Fryslân. Misschien iets minder chique, maar toch ook een beetje buitenlands!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.